Skip to content

Rod i økonomien? Tips til dig der ikke er den fødte bogholder

Har du mistet overblikket over din økonomi? En dårlig økonomi er et tabubelagt emne, men ikke desto mindre er det et problem for mange af os. Rod i økonomien fylder ofte så meget mentalt, at det påvirker vores generelle overskud i en sådan grad, at det kan blive svært at navigere i livet. Du er måske ikke uddannet bogholder, men derfor kan du godt lære at komme dit økonomiske underskud til livs.

Hvordan er din økonomi?

Jo før du erkender, at der er et problem – jo før kan du rette op på det. Her er nogle punkter, der kan tyde på, at du har rod i din økonomi:

  • Er din lønkonto tom eller i overtræk, før din løn går ind?
  • Har du ikke lavet en budgetkonto til dine faste udgifter?
  • Køber du alt på afbetaling?
  • Er du stoppet med at kigge i postkassen af angst for, at der er regninger, som du ikke kan betale?
  • Kan du aldrig betale mindre uforudsete udgifter?
  • Tager du kviklån for at dække hullerne i økonomien?
  • Har du mistet overblikket over dine låns omfang?

Hvis du kan nikke genkendende til flere af ovenstående punkter, er du ikke alene. Jeg har samlet nogle råd til, hvordan du igen får din økonomi under kontrol.

Gode råd til bogføring

Det kan være svært at opridse økonomiske råd – uden at virke belærende eller bedrevidende. Min intention er at nedskrive de råd, der i sin tid hjalp mig af med min dårlige økonomi:

Tjek din netbank flere gange ugentligt

På den måde har du hele tiden overblikket over din økonomiske situation. Går der længe mellem, at du tjekker din konto, kan du hurtigt komme økonomien i “glemmebogen”, og du vil være mere tilbøjelig til at bruge penge, du ikke har. Har du ikke en computer, findes der flere gode apps og sms-services, der gør dette let og overskueligt.

Kend dine faste udgifter

Ja det lyder måske simpelt, men mange af os har ikke overblik over, hvad vores penge går til. Et godt udgangspunkt er, at du gennemgår dine kontoudtog for de seneste 3-4 måneder. Hvad betaler du fast? Skriv ned hvor meget du betaler til de forskellige poster hver måned.

Få en budgetkonto

Kontakt eventuelt din bank og få dem til at lave et budget i din netbank. En budgetkonto sikrer nemlig, at der overføres det korrekte beløb hver måned.

Brug din bank

Der er rigtig mange af os, som aldrig har kontakt til vores bankrådgiver. Vi taler kun med vedkommende i kritiske situationer – hvis vi eksempelvis skal have hævet vores kassekredit. Med andre ord skal du bruge din bankrådgiver meget mere!

Tilmeld dine faste udgifter betalingsservice

På den måde er du sikker på, at dine regninger bliver betalt automatisk hver måned.

Kend dit rådighedsbeløb

Træk dine faste udgifter fra din månedlige indtægt, så du har overblikket over dit rådighedsbeløb. Du kan eventuelt hæve dit rådighedsbeløb i kontanter, og fordele beløbet ud på hver uge. Du skal dog være opmærksom på, at du herved ikke har overblik over, hvad du præcist bruger dine penge på.

Skift dankortet ud

Få i stedet et kort, hvor du ikke kan trække over.

Stop med at tage forbrugslån

Forbrugslån er en af de største faldgruber, hvis du allerede bøvler med rod i økonomien. Forbrugslån kan være roden til alt ondt – og lånene gør kun ondt værre! Stop øjeblikkeligt med at optage flere forbrugslån. Prøv i stedet at få et overblik over hvad du skylder.

Ingen mirakelkur

Når først den dårlige økonomi er løbet løbsk, kan det være svært at finde overskuddet til at sætte sig ordentligt ind i situationens alvor.

Mit forslag er, at du sætter dig sammen med en, som du har kær og gennemgår dine konti.

Der er ingen mirakelkur, og hvis din økonomi allerede er løbet løbsk, bør du kontakte din bank/kreditorer og høre dem ad, hvorvidt i kan forhandle en aftale hjem, der imødekommer begge parter interesser.

Tal om din økonomi – også selvom det er ubehageligt. Det er som nævnt vigtigt, at du bruger din bankrådgiver – hvilket i virkeligheden er det bedste råd, jeg kan give.